Japan, Azië maar dan anders - Malou’s blog

De meeste mensen hebben een bepaald beeld bij Azië (denk aan drukke steden, goedkoop eten, mooie stranden en prachtige natuur), maar weten niet precies wat ze tegen kunnen komen in Japan. Als je het mij vraagt is Japan de meest fascinerende bestemming van Azië (en misschien wel van heel de wereld)! Natuurlijk vind je in Japan ook mooie cultuur, natuur, tempels en drukke steden zoals in de rest van Azië. Maar wat maakt Japan anders dan andere Aziatische bestemmingen?

Het begint al bij de manier van rondreizen in Japan, dit doe je voornamelijk met de trein. Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld en de treinen rijden stipt op tijd. Voor de langere afstanden kies je voor de snelle Shinkansen. Ook zijn de kaartjes voor de trein, in vergeleken met de tolwegen, een stuk voordeliger. Dit maakt rondreizen met de trein in Japan zo ideaal. Het is zelfs mogelijk om voor een kleine toeslag, je bagage vanaf het hotel naar de volgende locatie te laten brengen. Ook de lokale treinen zijn, net zoals het bus- en metronetwerk, uitstekend geregeld.

Daarnaast mogen de prachtige Geisha’s niet ontbreken in dit lijstje. Elk Aziatisch land heeft haar eigen kledingdracht, maar de traditionele Geisha’s in Japan springen er voor mij echt uit. Voornamelijk in bepaalde wijken in Kyoto kom je deze mooie dames tegen. De meeste mensen denken dat een Geisha een prostituee is, maar de letterlijke vertaling is ‘kunstpersoon’. Zij zorgen voor het entertainment voor de hogere klasse bevolking tijdens bijvoorbeeld feesten en etentjes. Als je een Geisha aan het werk wilt zien, kun je bijvoorbeeld een Japanse theeceremonie volgen. Helaas neemt het aantal Geisha’s de afgelopen jaren erg af. De opleiding kost namelijk veel energie, tijd en geld.

De traditionele Geisha’s in Japan springen er voor mij echt uit!
De traditionele Geisha’s in Japan springen er voor mij echt uit!

Wat mij verder nog opviel, zijn de openbare toiletten in de grote Japanse steden. Zoals je misschien al ervaren hebt, zijn de meeste toiletten in Azië niet altijd het meest hygiënisch en comfortabel, soms is het enkel een gat in de grond. In Japan is dit juist niet het geval. De openbare toiletten zijn hier een ware attractie. Zo zijn de toiletten onder andere voorzien van een verwarmde WC-bril, een privacy geluid en nog vele andere knopjes. Als je iets meer buiten de toeristische plekken komt, zie je wel wat meer standaard toiletten.

Naast alle bovenstaande bijzondere dingen in Japan, zijn er nog veel andere dingen te benoemen. Denk bijvoorbeeld aan de vele vending machines en de stilte in het openbaar vervoer (zelfs in het drukke Tokyo).

Hopelijk heb ik je net zo enthousiast kunnen maken over Japan als dat ik ben! Ik heb alvast een paar voorbeeldreizen voor je op een rijtje gezet. Als je meer informatie wilt over een rondreis naar Japan, neem dan gerust contact met mij op. Ik vertel je graag meer over deze bijzondere bestemming.

Groetjes,

Malou