Handige informatie over Japan

Hieronder vind je alle informatie en tips die je nodig hebt om goed voorbereid op rondreis te gaan naar Japan. Lees onder andere wat de beste reisperiode is en wat de hoogtepunten zijn.

Japan is het land waar je hypermoderne en hectische steden vindt, maar waar tegelijkertijd ook veel traditionele, rustgevende dorpjes zijn waar je op straat een echte Geisha kunt tegenkomen. Verder staat het land natuurlijk bekend om de hogesnelheidstreinen die stipt op tijd vertrekken. Hierdoor is reizen met de trein een uitstekende manier om het land te verkennen. Tempels, natuurparken, animaties, maar zeker ook strand; Japan heeft het allemaal. Dit zorgt voor een onvergetelijke ervaring!

Ryokan
Ryokan
Geisha
Geisha

Reisperiode, klimaat en weer

Japan kent verschillende seizoenen die ongeveer gelijk lopen met die van ons. De temperatuur door het jaar heen kan lopen van 8 tot boven de 30 graden. Doordat Japan een erg lang gestrekt land is, zijn er ook verschillen in temperatuur in tussen het de zuidelijke eilanden, zoals Amami en Okinawa, en de grotere eilanden, die wat noordelijker liggen.

‘Golden week’ is vrije week in Japan en iedereen gaat dan ook op vakantie, daardoor kan het erg druk zijn en accommodaties zijn vaak vol geboekt. Wil je reizen in deze periode? Reserveer ruim op tijd.

Vanaf maart t/m mei is de lente in Japan, gelijk met die van ons. Dit is een van de beste periodes om het land te bezoeken, omdat de kersenbloesems dan in bloei staan. Dit fenomeen noemen ze ook wel ‘Sakura’ en het is een adembenemend gezicht. De temperatuur ligt in het noorden en midden van het land, waar Tokyo en Kyoto zich bevinden, rond de 19 graden en in het zuiden rond de 23. Aan het eind mei kan er in het zuiden wel wat meer regen vallen, maar dit is meestal kort en voorspelbaar.

Oktober en november zijn ook zeer goede maanden om het land te bezoeken, dit is de herfstperiode van Japan. De bomen zijn dan prachtig rood en oranje gekleurd en samen met de lente is dit de periode wanneer Japan op z’n mooist is. Qua temperaturen is de herfst vergelijkbaar met de lentemaanden.

De maanden juli tot en met september zijn de warmste maanden in Japan. De temperaturen door het hele land liggen dan rond de 30 graden. Het is ook regenseizoen in deze periode, daardoor ligt de luchtvochtigheid in deze maanden iets hoger. Van de regen zal je voor de rest niet veel last hebben, de buien zijn zoals we gewend zijn in de tropen: kort en heftig. Als het tropische je niet aanspreekt, kan je in deze periode goed het Noorden of de bergen bezoeken. Wat een van de grote pluspunten van de zomer in Japan is, is dat er door het hele land kleurrijke festivals zijn en de Kamikochi (Alpen) zeer mooi zijn om te bezoeken.

De winter in Japan kan flink fris zijn. Het weer verschilt wel sterk tussen de west- en oostkust; de westkust heeft veel sneeuwval, terwijl de oostkust meestal droge, heldere dagen heeft. In de bergen is in deze periode ook veel sneeuwval, daardoor is dit wel een goede tijd om te skiën en snowboarden in Japan! Ook de onsens (hotsprings) zijn in de winter leuk om te bezoeken.

Highlights Japan

Het futuristische Tokyo

Tokyo

Ervaar Tokyo, de grootste en meest futuristische stad van Japan. De hoofdstad van Japan leeft 24/7 en heeft voor iedereen wat te bieden; een rijk verleden, tempels, paleizen en nog veel meer bezienswaaridgheden!

Meer informatie

De pelgrimsstad Nikko

Nikko

Op zoek naar een sfeervolle plek? Dan is Nikko zeker een bezoekje waard. Je vind hier prachtige natuur en een tempelcomplex wat in zijn geheel op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staat.

Meer informatie

Het hystorische Takayama

Takayama

De drukte van de steden even ontlopen? Ga dan naar Takayama! Deze locatie is gelegen op korte afstand van Tokyo en is omringd door de bergen. Je vind er traditionele huizen zoals theehuizen en sakebrouwerije.

Meer informatie

Het sfeervolle Kanazawa

Kanazawa

Met een levendig centrum en historische bezienswaardigheden is Kanazwa de ideale mix tussen jong en oud. Dit dorpje beschikt over een prachtig kasteel en is gelegen tussen twee rivieren. Voor de natuurliefhebbers dus ook een erg mooie plek.

Meer informatie

De vredesmonumenten in Hiroshima

Hiroshima

Een van de zwaarst getroffen steden tijdens de Tweede Wereldoorlog is Hiroshima. Vandaag de dag is de stad weer helemaal opgebouwd en vind je er veel monumenten en musea ter herinnering aan deze tijd.

Meer informatie

Het konijneneiland Okunoshima

Okunoshima

Vroeger werd het eiland Okunoshima gebruikt voor de productie van een geheim gifgas, maar tegenwoordig vind je op dit eilandje talloze konijntjes. Vandaar ook de bijnaam: Konijneneiland. Het is een mooie plek om te wandelen en van het uitzicht te genieten.

Meer informatie

De toegangspoort in Miyajima

Miyajima

Het tempeleiland Miyajima staat voornamelijk bekend om de gigantische toegangspoort, ook wel Torii genoemd en de bekende Itsukushima-schrijn. Het is een van de mooiste plekjes van Japan!

Meer informatie

De oude keizerlijke stad Kyoto

Kyoto

Ongeveer 1000 jaar is Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan geweest. Momenteel is de stad een van de meest cultuur rijke steden ter wereld, met maar liefst 17 bezienswaardigheden die op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst staan.

Meer informatie

De 12.000 tamme herten in Nara

Nara

Een van de culturele hoofdsteden van Japan is, de relatief kleine stad, Nara. Wat de stad zo speciaal maakt zijn de 12.000 loslopende herten, de tempels en de mooie natuurparken.

Meer informatie

De miljoenenstad Osaka

Osaka

De stad die bekend staat om haar humor en extravagantie. Het noorden van Osaka is erg modern en futuristisch. Daarnaast is Osaka ook de ideale plek om te genieten van de Japanse keuken!

Meer informatie

De magische berg Mount Fuji

Mount Fuji

De Mount Fuji is toch wel hét symbool van Japan en kan dan ook zeker niet ontbreken tijdens een rondreis. De berg behoort, samen met de Tate en Haku, tot de drie heilige bergen van Japan. Wist je al dat de berg eigenlijk een stille vulkaan is?

Meer informatie

Relaxen op Okinawa

Okinawa

Op reis naar Japan en toch genieten van een paar dagen tropisch genieten? Dat kan zeker op de prachtige Okinawa eilanden. Met een fijn zandstrand en en helder blauw water is dit bijna het gehele jaar door een ideale strandlocatie!

Meer informatie

Het noordelijke onbekende Hokkaido

Hokkaido

Vanwege het aangename klimaat in Hokkaido, zijn er hier genoeg dingen om te doen. Ga bijvoorbeeld naar het nationaal park of naar de ochtendmarkt. Je kunt hier zelf terecht voor wintersport!

Meer informatie

Nagasaki; een echte havenstad

Nagasaki

De havenstad Nagasaki heeft een bijzonder verleden, wat de stad erg interessant maakt. Je vind hier onder andere veel monumenten ter nagedachtenis aan de WOII, maar ook tempels zijn er voldoende te vinden.

Meer informatie